8 серпня 2016 р.

Кубок лева - 2016/ LionCup-2016 очима організатора

*пролог

Я ніколи не пишу "лонгрідів". Завжди стараюсь викласти все коротко і зрозуміло. Щоб нікому не ставало скучно і ніхто не пропускав абзаців у моєму тексті.
Я ніколи не пишу гнівних постів і не переходжу на особистості.
Я не беру до уваги "наказові" поради і звертаю увагу тільки на адекватну аргументовану критику.
Я люблю спокій. Але спокою тут буде мало)




За 3 останніх роки "Кубок лева" став тим, що покидати вже ніяк не можна)
Можливо я помиляюсь і перебільшую, але після нас в українському орієнтуванні заворушились люди, які можуть і хочуть зробити недорогий і хороший старт, кращий від ЧУ.
І я дуже цьому тішусь, і цим горджусь. Завдяки людям (і одній людині зокрема), які хворіють орієнтуванням і з'явився наш старт.
За 3 роки ми чогось навчились, чогось не дуже, побачили багато нового і зрозуміли, що старе не змінюється, чи не хоче змінюватись.
От про старе, нове і майбутнє буде мій перший, такий-собі "лонгрід" за моїми мірками)

Почну з того, що буду підтверджувати статус "злой, принципиальной женщины" (так-так, мене так хтось назвав. Цікаво, не вгодила тим, що заявку ПРИЙНЯЛА після того, як вона закрилась? :)
Завжди думала, що всі люди, які займаються орієнтуванням  - святі. І, що орієнтування -воістину найкращий вид спорту. Друга думка не змінилась (:D), а от перша не підтвердилась.
24 липня, о 18:00 закінчився термін заявки на "Кубок лева - 2016".
В силу певних обставин, цього року мені довелося займатися багатьма організаційними питаннями. З часу закриття заявок залишалось 11 днів до старту першого дня. Весь цей час мав би піти на те, щоб спокійно підготувати карти до друку, порахувати учасників і необхідну для них кількість карт, здійснювати останні приготування до змагань без "алярмів". Натомість, 80% часу приділялося мною і головним секретарем на те, щоб приймати запізнілі заявки. Уточню, що електронну форму для заявок я не закрила о 18:00. Вона була відключена десь о 22 годині того ж вечора.
Після закриття заявки страшно відкривати електронну пошту і відповідати на дзвінки мобільного. Їх стає така неймовірна кількість, що ти не встаєш з-за стола з ноутбуком цілими днями, бо постійно дозаявляєш людей.
Ну чесно, отак чесно-чесно, НАБРИДЛО. Є різні обставини, коли ти не можеш заявитися вчасно, буває всяке. Можливо і в мене колись таке буде. Але відсилати запізнілу заявку з проханням заявити на змагання, бо я не мав/-ла можливості раніше заявитись (реєстрація була відкрита за 3 МІСЯЦІ до початку змагань!) - це смішно. Зрозумійте, видаляти із заявки набагато простіше, ніж вносити вручну. Тим більше, коли більшість запізнілих надсилає її не за зразком в бюлетені, а просто набором тексту. Ну звичайно, кому ж потрібен бюлетень?! Але про це пізніше)
Мабуть одне з перших місць в моєму цьогорічному рейтингу кращих питань по змаганнях, зайняло питання, яке мені задали 4 дні після закриття заявки: "Чому закрита заявка? Ще тиждень до змагань!" :D Еммм... ну тут без коментарів)
Тепер повернусь до бюлетеня. Бюлетень? Який бюлетень? Яка інформація? А нащо вона?
Ні, я не стверджую, що інформацію не читало всі 500 учасників. АЛЕ.
Я завжди відповідаю на всі питання, які мені задають учасники по телефону, на стартах. Терплю і мовчу, коли розумію, що відповіді на це є в бюлетені. Просто відповідаю, така робота. Але коли ти відповіси 200 людям на одне і те ж питання, починає так трохи трафлЯти) Власне, може то не мучитися, не робити презентабельний бюлетень, щоб людям подобалось, не писати там інформацію, а просто залишити номер телефону і адресу до заявки? Треба подумати.
Багато питань виникало за групу OPEN10. Але вони виникали вже тоді, коли було зрозуміло, що дистанції в лісі для них немає, а є просто лабіринти. Можливо, якби читали бюлетень і в параметрах побачили, що ЧОМУСЬ немає параметрів для OPEN10, щось би та й заворушились. Але ні. А навіщо? Люди, які хотіли пройти з дитиною більш складну дистанцію, просто просили в нас карту чи то OPEN, чи то 12 групи і все. А не кричали на всіх підряд і всім підряд, що зробили не так, як вони хотіли.
Також, риторичним мені здавалося питання деяких учасників на кшталт "А навіщо читати інформацію. Ми заявились та й усе". Заявились і все. Добре...

Тепер, мушу віддати пальму першості запитанню по ходу змагань) Її отримує хлопчик з 18 групи (18 років це вже ого-го!). Це було свого роду запитання-претензія. Діалог приводжу нижче:
- Вибачте, у мене тут в роздруковці неправильний час перегону. Оцей перегон я біг стільки-то, а наступний стільки-то. Я не міг бігти його довше.
- У вас є годинник? З чого такі припушення?
- Немає...Ну ми звірились по роздруковках з другом, він біг стільки-то, а я стільки-то. А я що, гірше від нього біжу????
Ну, ви зрозуміли) Мене і головного секретаря добряче повеселили :D

Перший день був дуже тяжким і відверто невдалим. Я зрозуміла, що коли йдеш людям назустріч, береш оплату стартового внеску в перший день змагань (бо не всі можуть оплатити в інтернеті), але натомість напередодні змагань просиш прийти на мандатну комісію не в останній момент, то їм мабуть байдуже що ти просиш. І головне байдуже тим людям, які приїхали задовго до змагань, бо я ще можу зрозуміти тих,  в кого потяг приїжджає десь ближче під старт і нема іншого варіанту доїхати. Дехто дзвонив і попереджав, що запізняться. За це дуже дякую) Ми реально зашивались на мандатці після 12 години. Мали сформувати і надрукувати стартові протоколи о 13:00. Але це було просто нереально! Спочатку ми відклали старт на півгодини, проте почались неполадки з принтером, який просто не міг надрукувати стартові протоколи і неполадки з генератором, який просто вимикався сам по собі. Як зурочив хтось, їй богу. Коли ми зрозуміли, що о 14:30 старту не буде, то головний суддя оголосив, що старт відкладається до 15:00. Ситуацію знали всі. Як завжди, комусь подобалось, комусь ні. Та, в принципі, кому подобається, що старт затримується вже аж на годину? Розумію!
Але. Коли головний суддя оголосив, що старт затримується ще на годину в зв'язку з неполадками в принтері, хтось з доволі старших людей почав вигукувати "На завтра! На завтра!". Ну дууууже смішно. От чесно, верх гумору! Я була просто розчарована.
Були проблеми і з водою. На жаль, у вільному доступі в нас не було машини, щоб швиденько набирати воду, яка в принципі була досить недалеко. Возили і на таксі, і навіть на велосипедах. Жаль, що якраз на нестачу води припала і сильна спека. За це ми реально вибачаємось, бо знаємо, як це, коли води просто нема на фініші, а дуже хочеться пити. Надіюсь, води вам вистачало в наступні 2 дні!


Бачите? Це дистанція групи OPEN у перший день змагань. На 7 ( і останній, 100 КП) їм потрібно було по рівнині пробігти близько 100 метрів. Старші групи, в яких були значно складніші дистанції, спускалися на нього по стежці з високого горба, який можна також побачити на карті. В останній день змагань, до нас підійшла тренер хлопця, який сильно травмував собі плече (спускаючись з цієї гірки) і попросила повернути стартовий внесок, оскільки він не біг решта днів, а вони витратили чимало коштів. Я не знаю, чи практикують десь повернення стартового внеску вже під час змагань у зв'язку з травмою, але ми повернули. Він у нас не захмарний, та й можливо дійсно людям потрібні ці гроші.
І я б не згадала це сьогодні, якби не два АЛЕ. Перше - ми не травмували спеціально вашого хлопця і не треба поза нашими спинами говорити про те, що от прям ніякої організації! Так, це було чути!  Ніхто й не казав, що орієнтування абсолютно безпечний вид спорту. І друге - що ж робив цей хлопець на тому підйомі, якщо дистанція в нього там не проходить? Цікавий вибір варіанту, чи не так?
Проте, звичайно ж бажаю йому якнайшвидшого одужання і повернення до тренувань!

Також, напередодні змагань, а саме в понеділок, 1 серпня, у нас вилізла велика проблема. Турбаза "Перлина Львова", де було заздалегідь домовлено за наметове містечко, при чому за захмарну суму, як за намети, відмовилась розміщати в себе більш, ніж 20 наметів. А на кемпінг заявилося більш ніж 140 осіб! Це було жахливо... Головний секретар обдзвонював команди, які мали менше 10 осіб з поясненням ситуації і пропозиціями іншого поселення. Інші обдзвонювали великі команди, намагалися максимально точно порахувати кількість наметів, щоб їх всіх там вмістити. Ви не уявляєте, якими стресовими видалися ті дні. Але ми постаралися зробити все, що могли.
Проте, знаєте, парадокс в тому, що обходячи нашу заявку на намети, яку ми мали потім віддати керівництву бази, люди дзвонили їм самі і змогли там нормально поселитися. І менеджер чомусь зразу ж забув про 20 наметів. Як це дивно...і дивно.

Знаєте чому я не переходжу на особистості та не називаю імен? Бо в цих ситуаціях кожен може побачити себе. І кожен в них може опинитись. І я не маю на меті когось образити, бо я в першу чергу "хворію" нашими змаганнями і маю тримати марку, як суддя. Просто хочу донести до людей, що в світі спортсменів (і орієнтування зокрема) не треба забувати про людяність і розуміння.



Щось я заговорилась про всякі проблеми насущні)
Не можна говорити тільки про проблеми)
Ще раз вибачаюсь за всі наші недоліки. Ми розуміємо, що якщо не зробимо краше - ніхто їздити до нас не буде. Це така-собі істина всіх стартів, відмінних від ЧУ.
Тепер до подяк.
Велике спасибі всім нашим спонсорам: Володимиру Валявці, INOV-8, Gorgany.com. Без спонсорів зараз складно, а без ОСОБЛИВИХ спонсорів цього старту взагалі би не існувало)
Неймовірна подяка КСО Равлики, які дали нам свою власну машину, щоб ми могли організувати безперебійну воду на довгій дистанції! Таких людей ще треба пошукати! Дякую!
Дякую всім волонтерам, які зголосилися допомогти на спринтерській дистанції!
Особисто від себе дякую головному секретарю змагань - Чепілю Роману за те, що він вирізав дірки манікюрними ножичками в переддень старту в металевому захисті станцій, щоб було видно нечуючим спортсменам, чи спрацьовує станція)
Спасибі за конструктивну, аргументовану критику після змагань. Це завжди потрібно! Ми вас почули.
І звичайно ж, дякуємо всім, майже 500 учасникам за те, що ви підтримуєте старт. Спочатку було 300, потім 400, тепер близько 500! Учасники - це все-таки фундамент змагань, бо ми самі ж не будемо бігати дистанції)

Тепер передаємо естафету "Кубку Одеси" і бажаємо легкого та успішного проведення змагань!
***починає пакувати речі :)
Наші результати тут.
Фото шукайте на наших сторінках в соцмережах.

P.S. І ще одне. Зі Львова було заявлено і виступало приблизно 8-9 спортсменів. Підтримуємо своїх, а що :D
P.P.S. І як нам говорили багато людей - ви вчитеся! Навчання не виправдання, але це підстава думати, що буде краще;)
А тепер відпочивайте і я відпочину. А то втомлена не стільки фізично, як емоційно. І трішки ще насолоджусь літом)





5 коментарів:

  1. Согласны с тем, что некоторые чувствуют себя "особенными и уникальными", что для них заявка должна быть открыта до самого старта. Это бред. Есть дедлайны заявок! Не успел? - Досвидос! Это как раздача бесплатной гречки от депутатов. Закончилась? - Все, больше не дадут тебе, поздно пришел. Так же и здесь. Эти дозаявки после закрытия заявки - это преграда к отличной организации. За неделю все подогнать нужно, а тут пишут и звонят, да еще и возмущаются... Стыдно быть такими как "ватники", они тоже считают себя богоизбранными и особенным народом. Явно пережитки совка. Тьфу! Противно!

    ВідповістиВидалити
  2. Роман Слободянюк15 серпня 2016 р. о 00:07

    мені сподобалось те що штраф за запізнення з заявкою був символічний-яйце-райце чи пляшка пива))той хто це придумав- добра людина,але необачлива.. мабуть не чекали що буде 500 чоловік. а могло бути і більше.такий гуманний підхід до запізнившихся вимагае рішення що робити з ними якщо іх буде надто багато. я би радив звернутись до міжнародної практики.Всі- хто запізнюеться ,або платять солідний штраф, або приймають участь в категорії open.в такому випадку затримку старту можна зробити тільки для групи open.взагалі-затримка старту це дуже страшний косяк. дати вчасно старт- мае бути питанням честі для організаторів.трохи про групу open.. думаю що діток до 10 років треба називати дітками до 10 років, проводити ім повноцінні спеціальні змагання і відповідно нагородження. група open- це тренувальна дистанція де немае(не повинно бути) нагородження і учасники не діляться по віку і статі. для справедливості потрібно зробити в групі open 2-3 повноцінні класи де були би підходящі дистанціі як для новичків, так і для досвідчених оріентувальників. багато хто хотів би бігати саме по группі open і тільки по цій групі можлива була би заявка в день змагань без штрафу. змагання Кубок Лева мають великий потенціал. І репутаціею для перспективи потрібно дорожити.Я би радив, не маючи достатнього досвіду, проводити консультаціі з нашими інспекторами і рівнятись на міжнародний досвід.

    ВідповістиВидалити
  3. Ви великі молодці! І невеличкі ці негаразди - ніщо в порівнянні з тим, що ви зробили. До зустрічі на Кубку Лева 2017!

    ВідповістиВидалити